Gode ting at huske, hvis man køber en unghest

Gode ting at huske, hvis man køber en unghest

13. april 2020 Af Sissel Ulbæk

At anskaffe sig en unghest kan være en rigtig spændende proces, og ofte er der også mange og store drømme forbundet med dette. Det er vigtigt at være realistisk om, hvem man selv er som person, så man kan finde en hest, der passer til en. Hvis man er en meget forsigtig og nervøs person er det vigtigt at finde en unghest, der ikke bliver bange og stresser ved det mindste, er for dominerende osv. for selvom dette er noget, man kan udvikle ved den unge hest, så den bliver mere sikker og velafbalanceret, så vil der opstå situationer, hvor man skal kunne bevare overblik og fatning for at kunne hjælpe den – og det skal gerne være en proces man nyder, for ellers vil der hurtigt komme en knude i maven, hver gang man skal træne sin unge hest. Omvendt, hvis man er en person med store armbevægelser, kan det ligeledes være rigtig vigtigt at anskaffe sig en hest, der kan håndtere dette. Så selvom man måske køber en unghest, der skal passe ind i den drøm, man har til om 5 år, så er det vigtigt, at man også husker at købe en hest, man vil glæde sig til at arbejde med i de 5 år indtil da. Jeg vil her nedenunder dele det ind i punkter, hvad der kan være gode tjekpunkter. 

1. Forbered dig på at den unge hest du får hjem, ikke nødvendigvis er den hest mentalt, du så, der hvor du købte den.

Unge heste har prøvet meget lidt, og derfor kan en flytning være stressende, og det kan godt tage tid før de falder helt til. Nogle vil måske være rolige de første par dage fordi det hele er så overvældende, hvorefter de begynder at stresse og evt. blive voldsomme. Heste er vanedyr og nogen af dem mere end andre. Det er en god ide at sætte tid af til træning af hesten, der ikke kun er ridning (hvis den kan rides) for at stimulere den og få startet et partnerskab mellem jer.

2. I forlængelse af dette, er det vigtigt ikke at dømme den unge hest, på hvad du ser det første stykke tid – vent med det til den er faldet til. Det er en ung hest, ikke en ældre hest, så fejl vil ske. Mennesker er mange gange dårligere til at glemme, hvad de her set, end heste er, og jeg ser ofte, at hvis nogen har set deres hest gøre en dårlig ting i en periode, hvor alt er nyt, så holder de den det til last for al tid.

3. Forvent, at den ikke forstår alle dine signaler. Igen den unge hest har ikke prøvet særlig meget, så hvis den måske har oplevet en persons måde at gøre tingene på førhen, og din måde at gøre tingene på er lidt anderles, så er der en god chance for, at den ikke forstår dig – ikke fordi den er dum, men fordi den før har oplevet at kommunikationen foregår på ”engelsk”, og at den nu foregår på ”tysk” (i overført betydning). Dette vil også hurtigt kunne skabe forvirring ved hesten, og mange gange, jo mere de gerne vil behage, jo mere forvirret kan de blive, og jo mere kan de reagere på misforståelser.

4. Der er meget den skal lære. Rom blev ikke bygget på en dag, så det er vigtigt ikke at springe over der, hvor gærdet er lavest – det bider en i røven senere hen.

Det kan være alt fra, at den ikke ved, hvad en grime er, til hvad det vil sige at blive trukket, at heste kommer ridende imod en, når man rider, trailer, smed, berøring, dækken, stævner, være alene osv. listen er lang.

5. Den unge hest vokser, så alt skal tjekkes regelmæssigt – tænder, sadel, behandler osv. – Det kan være den har ondt, fordi den vokser. Man må aldrig tage ud til hesten og forvente, at alt er som det plejer at være og gøre tingene på rutinen.

6. Få hjælp – både til ridningen, men lige så vigtigt – også til alt det andet. Det første den unge hest lærer, er det den husker bedst, så selvom, man godt kan rette op på misforståelser, så er det langt bedre, at de ikke er der.

7. Forvent, at der vil opstå problemer og lær at se det som udfordringer og en del af processen i stedet for. Nogle gange opstår der udfordringer simpelthen fordi tingene går godt – det kan være at hesten udvikler sig rigtig godt og sætter fine muskler og så lige pludselig får ondt i ryggen pga. en sadel, der er blevet for lille – det bunder i noget positivt, men kan føles som et problem.

8. Og sidst, men ikke mindst (selvom der nu også er 1000 andre ting), så gør processen sjov – hav mål og del mål, men være klar over, at den nemt kan ændre sig – både til den ene og den anden side, så prøv at være i nuet. Man kommer måske ikke så langt som man gerne vil på 1 måned, men på 1 år kommer man mange gange længere, end man havde regnet med, hvis man bruger tiden på den unge hest.

En unghest kan være en fantastisk glæde, og det er en super spændende at se dem blomstre, men det er også et stort stykke arbejde, hvor man gerne skal kunne nyde processen undervejs.