Hvad er værd at have i tankerne, når man anskaffer sig en unghest?

Hvad er værd at have i tankerne, når man anskaffer sig en unghest?

18. juni 2019 Af Sissel Ulbæk

Det er vigtigt at lægge mange tanker bag, når man anskaffer sig en unghest – ikke kun for ens egen skyld, men lige så meget for hestens. Det kræver meget ansvar, fordi det ikke kun er ridningen, man skal udvikle og træne, men alt andet omkring hesten for at få skabt en helhed og en harmonisk hest. Lige fra at den skal kunne trækkes med, til smed, til trailer, til at kunne komme med ud nye steder osv. Det er vigtigt at sætte tiden af til alt dette og have overskud i en travl hverdag, til at tage udfordringerne, hvor de måtte opstå. En ældre hest kan bedre ”holde til”, at man laver fejl eller ser igennem fingre med ting, fordi den har (forhåbentlig) mange gode oplevelser i bagagen og har fået fortalt nok gange, hvad vores regler/grænser er til, at det sidder på rygraden. En unghest har brug for at blive guidet hele tiden. Den træder ikke nødvendigvis udenfor vores grænser/regler med vilje, men ved bare ikke bedre. Det er her, det er meget vigtig at være konsekvent og korrigere i det små, så man ikke skaber unødvendige konflikter og forvirring, fordi man ikke har været tydelig nok selv. Det ville svare til, at man kører i en bil, men først prøver at rette op, når man er kørt af vejen. Det er langt svære at komme tilbage på vejen igen og potentielt også rigtig farligt, men chaufførens skyld – ikke bilens.

Det vigtigste er derfor i min optik, at man kender sig selv – på både godt og ondt, og at man er realistisk omkring tid og overskud. Hvordan er ens eget temperament? Ville man have overskud til at kunne tage det stille og roligt i en evt. presset situation, hvor den unge hest måske bliver nervøs og har brug for støtte? Har man lyst til at være leder og tage ansvar? Har man lyst til at skulle rette de små ting, der opstår hele tiden (ligesom med børn) eller vil man have en hest, hvor man kan koble af og få en god tur fordi den kender tingene? Kan man være i nuet med hesten og ikke tænke på alle de andre 1000 ting man skal nå? Den unge hest er super modtagelig for alt omkring sig, så det er vigtigt, at man er bevidst om, hvilket kropssprog og humør man selv udstråler.

 

Man skal være opmærksom på, at tingene går op og ned, og at der kan være mange grunde til det. Den unge hest følger ikke nødvendigvis bare en opadrettet kurve. Det reelle problem er sjældent, der hvor problemet kommer til udtryk. Dens krop udvikler sig hele tiden, hvilket kan give udfordringer undervejs, hvis man ikke er opmærksom. Det kan for eksempel være, at den har været fin med sadel og gjord i lang tid – så begynder den at vokse bagtil, hvilket kan give spændinger ved forparten, og lige pludselig har man måske en hest, der reagerer på sadlen, ikke fordi den er dum, men fordi det hele gør ondt og strammer. Det kan være, at den har været fin tilpas med bid, men så lige pludselig har svært ved at acceptere dette, fordi den skifter tænder. Alle ting er noget, der er forståeligt, men hvis man ikke er opmærksom på dette, kan man skaber problemer, hvis man bliver i en situation for længe, fordi hesten så evt. begynder at sige fra, fordi det hele er for meget. På samme måde er det også rigtig vigtigt, at man er bevidst om, hvilke signaler, man giver og hvad ens mål er. Man kan have en skøn samarbejdsvillig hest, men hvis den oplever nok gange, at man giver modstridende signaler, vil den blive usamarbejdsvillig og forvirret og evt. sig fra og blive farlig. Det kan være, at man har bedt den om at gå frem for schenklen, men fordi den reagerede for meget, og man blev overrasket, tog man for hårdt fat i tøjlen, og straffede den for noget, den i teorien gjorde rigtig – den gjorde bare for meget af, hvad vi bad den om, hvilket måske bare vidner om en god arbejdsmoral. Gør man dette nok gange, kan det være, den bliver stresset, tager biddet og løber, kommer for meget bag benet og begynder evt. at sparke ud efter schenklen osv.

 

Derfor er det vigtigt, at man selv har en god nok fysik til at kunne hjælpe den unge hest, for selvom det måske ikke er lang tid den evt. skal rides, er det vigtigt, at man kan styre sine signaler og være afslappet i kroppen uden at spænde, så man selv er mere modtagelig for at kunne mærke hesten og hjælpe den og belønne den hurtigt nok, når den gør noget rigtigt. Alt, hvad du gør med den unge hest, betyder noget.

Man skal have tænkt over, hvordan man gerne vil have, at den unge hest skal forstå de signaler, vi giver indenfor alle områder af dens liv, så man er bevidst om, hvor man gerne vil hen, for så er det nemmer at bryde en proces ned i små dele og gøre det hele forståeligt og overkommeligt for den unge hest. Dvs., at man ikke bare kan gøre, som man altid har gjort, men man skal også vide hvorfor, mens man samtidig med tager både hestens mentalitet og fysik med ind i billedet.

At arbejde med de unge heste er fantastisk og utrolig givende og altid en lærerig proces. Man skal nyde processen og ikke kun fokusere på målet, for ellers kan man nemt komme til at miste glæden ved det, hvilket gælder for både hesten og en selv. Det er vigtigt at have dygtige mennesker omkring sig med de samme tanker omkring heste som en selv, så man kan stole på dem, som er der for at guide en. Og tid, tid er alfa omega – gode ting tager tid, men er også det værd i sidste ende for både hesten og en selv.